Sposób przygotowania:
3-bit z truskawkami i malinamiETAP 1:
Proszek budyniowy rozpuszczamy w 1 szklance mleka, dodajemy cukier wanilinowy. Pozostałe mleko podgrzewamy w garnku, dodajemy rozpuszczony budyń, gotujemy do zgęstnienia. Budyń studzimy.
Masło miksujemy, aż będzie białe i puszyste. Porcjami dodajemy budyń, miksując.
ETAP 2:
W natłuszczonej blasze układamy pierwszą warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarowujemy masę kajmakową, układamy kolejną warstwę herbatników, rozsmarowujemy dżem lub konfiturę.
Na warstwę dżemu wykładamy masę budyniową. Na masie budyniowej układamy herbatniki.
ETAP 3:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Śmietanę rozsmarowujemy na warstwie herbatników.
Truskawki i maliny myjemy, z truskawek odrywamy szypułki, truskawki kroimy w plasterki. Owoce i orzechy wykładamy na wierzch ciasta.
Ciasto wkładamy do lodówki. Ciasto potrzebuje czasu, aby herbatniki zmiękły, a smaki przesiąknęły się nawzajem, dlatego najlepiej smakuje po ok. 2-3 dniach. Przez cały czas ciasto przechowujemy w lodówce.