Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1028]

3-bit z truskawkami i malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nazwa ciasta wzięła się od nazwy popularnego batonika. Ciacho nie odzwierciedla jednak dokładnie swojego pierwowzoru - jest o niebo lepsze, m.in. dzięki przełamaniu słodkiego smaku za pomocą dżemu i owoców.

3-bit z truskawkami i malinami

Składniki:

3-bit z truskawkami i malinami

 

  • ok. 3 dużych opakowań herbatników
  • dżem jagodowy lub konfitura z czarnych lub czerwonych owoców (1-2 słoiczki)
  • gotowa masa kajmakowa
  • 4 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1,5 l mleka
  • 125 g masła
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru
  • truskawki
  • maliny
  • orzechy włoskie

Sposób przygotowania:

3-bit z truskawkami i malinami

ETAP 1:

3-bit z truskawkami i malinami
Przygotowujemy masę budyniową o smaku waniliowym

Proszek budyniowy rozpuszczamy w 1 szklance mleka, dodajemy cukier wanilinowy. Pozostałe mleko podgrzewamy w garnku, dodajemy rozpuszczony budyń, gotujemy do zgęstnienia. Budyń studzimy.

Masło miksujemy, aż będzie białe i puszyste. Porcjami dodajemy budyń, miksując.

ETAP 2:

W natłuszczonej blasze układamy pierwszą warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarowujemy masę kajmakową, układamy kolejną warstwę herbatników, rozsmarowujemy dżem lub konfiturę.

Na warstwę dżemu wykładamy masę budyniową. Na masie budyniowej układamy herbatniki.

ETAP 3:

3-bit z truskawkami i malinami
Truskawki myjemy, odrywamy szypułki, owoce kroimy na plasterki

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Śmietanę rozsmarowujemy na warstwie herbatników.

Truskawki i maliny myjemy, z truskawek odrywamy szypułki, truskawki kroimy w plasterki. Owoce i orzechy wykładamy na wierzch ciasta.

Ciasto wkładamy do lodówki. Ciasto potrzebuje czasu, aby herbatniki zmiękły, a smaki przesiąknęły się nawzajem, dlatego najlepiej smakuje po ok. 2-3 dniach. Przez cały czas ciasto przechowujemy w lodówce.