renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Torcik czereśniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Torcik czereśniowy..... Składa się z masy jogurtowo- czereśniowej i serowej ( z ricotty). całość wieńczy galaretka.

Torcik czereśniowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik czereśniowy

 

  • 200 gram biszkoptów
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 250 g ricotty
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 35 g żelatyny
  • pół szklanki mleka
  • 300 g czereśni
  • 100 g borówek amerykańskich
  • 2 galaretki wiśniowe

Sposób przygotowania:

Torcik czereśniowy

Etap 1

Torcik czereśniowy
Czereśnie należy umyć i pozbawić pestek.

Czereśnie pozbawić pestek, odłożyć kilka do dekoracji wierchu torcika i resztę owoców zmiksować.

Etap 2

Torcik czereśniowy
Nalezy przygotować spód torciku - ułożyć biszkopty.

Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Żelatynę rozpuścić w gorącym leku (pół szklanki) i ochłodzić.

Etap 3

Torcik czereśniowy
Masę jogurtowo-czereśniową wylać na biszkopty.

Jogurt naturalny ubić z 1/4 szklanki cukru, pod koniec ubijania dodać zmiksowane czereśnie. I na koniec wymieszać z połową porcji żelatyny. wylać masę na biszkopty. Schłodzić.

Etap 4

Torcik czereśniowy
Ser ricotta utrzeć z cukrami i na konieć wymieszać z drugą częścią żelatyny.

Serek ricotta utrzeć z 1/4 szklanki cukru i cukrem waniliowym, wymieszać z 2 częścią żelatyny i wyłożyć na masę czereśniową.

Etap 5

Torcik czereśniowy
Na wierzchu torciku ułożyć czereśnie i borówki i zalać galaretką.

Wierch torciku udekorować pozostałymi czereśniami i borówkami , zalać galaretką (wcześniej przygotowana i ochłodzoną). Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny aby torcik stężał.