monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Acareje z salsą meksykańską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kolejne połączenie dwóch kuchni-brazylijskiej i meksykańskiej i pyszna przekąska gotowa. Takie klopsiki to świetny pomysł na przekąskę na karnawałową imprezę-są szybkie i efektowne, zapraszam.

Acareje z salsą meksykańską Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Acareje z salsą meksykańską

 

  • Acareje:
  • ½ opakowania zupy prezydenckiej
  • ½ opakowania zupy fasolowej
  • ¼ papryczki chili
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ szklanki wody
  • Sól,pieprz
  • ¼ łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka oleju
  • ½ szklanki mąki
  • Salsa:
  • 2 pomidory
  • ¼ pomarańczowej papryki
  • ½ cebuli
  • ½ papryczki chili
  • Sok z ½ limonki
  • Sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Acareje z salsą meksykańską
Salsa: Warzywa umyć i osuszyć. Pomidory pokroić w średniej wielkości kostkę. Paprykę pokroić w małą kostkę i przełożyć do miski. Cebulkę drobno posiekać a chili pokroić w cienkie plasterki. Dodać do miski. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem i sokiem z limonki. Ponownie wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Acereje: W rondlu rozgrzać oliwę i wrzucić drobno posiekaną papryczkę chili. Następnie dodać mrożone warzywa. Podsmażyć przez 4-5 minut i dodać wodę. Przykryć pokrywką i dusić do miękkości. Następie zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar płynów. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz kardamonem. Wymieszać i zdjąć z ognia. Ostudzić zupełnie. Następnie zblendować na gładko. Przełożyć do miseczki i dodać mąkę kukurydzianą. Wymieszać. Formować klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w mące i smażyć w gorącym oleju. Smażyć aż klopsiki będą rumiane. Osączyć na ręczniku papierowym. Na talerzu wyłożyć salsę a na salsie położyć klopsiki acareje i podawać, smacznego!
Acareje z salsą meksykańską
podduszone warzywa ostudzić i zmiksować na gładko
Acareje z salsą meksykańską
z masy fasolowej uformować klopsiki i smażyć w oleju
Acareje z salsą meksykańską
wszystkie składniki salsy dokładnie wymieszać

Tagi:

zupa