Sposób przygotowania:
Acareje z salsą meksykańską
Salsa: Warzywa umyć i osuszyć. Pomidory pokroić w średniej wielkości kostkę. Paprykę pokroić w małą kostkę i przełożyć do miski. Cebulkę drobno posiekać a chili pokroić w cienkie plasterki. Dodać do miski. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem i sokiem z limonki. Ponownie wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Acereje: W rondlu rozgrzać oliwę i wrzucić drobno posiekaną papryczkę chili. Następnie dodać mrożone warzywa. Podsmażyć przez 4-5 minut i dodać wodę. Przykryć pokrywką i dusić do miękkości. Następie zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar płynów. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz kardamonem. Wymieszać i zdjąć z ognia. Ostudzić zupełnie. Następnie zblendować na gładko. Przełożyć do miseczki i dodać mąkę kukurydzianą. Wymieszać. Formować klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w mące i smażyć w gorącym oleju. Smażyć aż klopsiki będą rumiane. Osączyć na ręczniku papierowym. Na talerzu wyłożyć salsę a na salsie położyć klopsiki acareje i podawać, smacznego!