czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Książka Kucharska: Przepisy na Tłusty Czwartek

Pączki z nadzieniem adwokatowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pączki uwielbia cała moja rodzina. Warto je przygotować nie tylko w Tłusty Czwartek:)

Pączki z nadzieniem adwokatowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pączki z nadzieniem adwokatowym

 

 

  • Krem:
  • 1/2 l mleka,
  • budyń waniliowy,
  • 4 łyżki cukru,
  • 3/4 szkl. likieru jajecznego Adwokat

Sposób przygotowania:

Pączki z nadzieniem adwokatowym
1. Ciasto: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 1/2 szkl. mleka. Odstawić na 20min. Przesiać resztę mąki, dodać podrośnięty rozczyn, żółtka utarte z cukrem, jajko, cukier waniliowy i szczypte soli. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z połowy cytryny, dodać do ciasta. Wlać resztę mleka i spirytus. Na koniec dodać stopione, przestudzone masło. Zagnieść bardzo elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5godz. Następnie ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na grubość ok. 1cm. Szklanką wycinać kółka, odstawić w ciepłe miejsce na ok.20-30min do podrośnięcia. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju (185st) z obu stron na rumiano. Odsączyć na ręczniku papierowym. Ostudzić. 2. Krem: 400ml mleka zagotować z cukrem, w reszcie mleka rozrobić budyń. Budyń wlać na gotujące się mleko, mieszać, aż zgęstnieje. Ostudzić. Dodać likier jajeczny, zmiksować najlepiej przy użyciu blendera. Przy użyciu szprycy pączki nadziewać kremem. Podawać oprószone cukrem pudrem lub polukrowane.
Pączki z nadzieniem adwokatowym
Szklanką wycinamy kółka, odstawić do wyrośnięcia