Sposób przygotowania:
Pączki wg otylii
W 1 szklance ciepłego mleka rozrobić drożdże z łyżką cukru. W dużym garnku lekko podgrzać pozostałą ilość mleka, dodać żółtka następnie mąkę i razem wyrobić. Dodać rozrobione drożdże, roztopioną margarynę i resztę cukru. Wszystko dokładnie wyrobić aż powstanie gładkie ciasto. Na sam koniec wmieszać ubitą na sztywno pianę i lekko jeszcze wyrobić ciasto. Tak przygotowane ciasto wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Ciasto powinno podwoić objętość. Ciasto wyłożyć na stolnicę i lekko rozwałkować, wykrawać pączki i smażyć w rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.Do pączków polecam nadzienie adwokatowe wg przepisu: 1/2 szkl. mleka 1 szkl. advokata 1 zółtko 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka cukru Mleko zagotować z łyżeczką cukru. Budyń, advokat i żółtko dokładnie wymieszać i dodać do gotującego mleka. Przestudzić. Za pomocą szprycy nadziewać pączki
halina