jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Książka Kucharska: Agrest - najzdrowszy z owoców

Agrestowiec „ do góry nogami”

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

To agrestowa propozycja na ciasto ucierane. Jest to wypiek z serii” szybkie w wykonaniu, pyszne i proste”.

Agrestowiec „ do góry nogami” Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Agrestowiec „ do góry nogami”

 

  • Tortownica o średnicy 23cm

 

  • Składniki:
  • 5 jajek,
  • ¾ szklanki cukru kryształu,
  • 1 i ¼ szklanki mąki tortowej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • Owoce agrestu (około 0,5- ¾ litra), w takiej ilości by zakryły dno tortownicy,
  • Cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Agrestowiec „ do góry nogami”
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy oczyszczone owoce. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Dokładamy do nich cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy dokładamy mąki oraz proszek do pieczenia. Cały czas miksując wlewamy olej. Gotowe, dobrze wymieszane ciasto wylewamy na wyłożone owoce. Ciasto pieczemy około 50 minut w 180°C. Gdyby w trakcie pieczenia zbyt szybko zrumieniło się z wierzchu przykrywamy je złotkiem spożywczym i dalej pieczemy. Po upieczeniu ciasto odwracamy do góry dnem i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Agrestowiec „ do góry nogami”
na dno tortownicy wykładamy przygotowany agrest