Sposób przygotowania:
Torcik z agrestową pianką
Upiec biszkopt. Białka ubić na sztywno. Ubijając dodawać żółtka oraz cukier. Następnie dodać mąkę, olej, ocet i proszek do pieczenia. Wymieszać mikserem. Masę wylać na tortownicę o śr. 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25-30 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu upieczony biszkopt przekroić na pół. Galaretki razem z żelatyną rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia. Śnieżkę ubić na sztywno z mlekiem. Nadal ubijając dodawać tężejącą galaretkę. Wymieszać. Masę wylać na połowę biszkoptu, przykryć drugą połową ciasta. Z podanych składników ugotować w garnuszku polewę. Gęstą polewą polać przygotowane ciasto. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.
marietta