Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Torcik z agrestową pianką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Szybki i bardzo apetyczny torcik z pianką agrestową.

Torcik z agrestową pianką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik z agrestową pianką

 

  • Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl mąki tortowej
  • 1/2 szkl cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1/3 łyżki octu
  • 1/3 łyżki proszku do pieczenia
  • Pianka:
  • 2 op galaretki agrestowej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 op śnieżki
  • 200 ml mleka (niepełna szklanka)
  • Polewa:
  • 1 łyżka margaryny
  • 1,5 łyżki wody
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki kakao
  • zielone wiórki kokosowe do posypania

Sposób przygotowania:

Torcik z agrestową pianką
Upiec biszkopt. Białka ubić na sztywno. Ubijając dodawać żółtka oraz cukier. Następnie dodać mąkę, olej, ocet i proszek do pieczenia. Wymieszać mikserem. Masę wylać na tortownicę o śr. 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25-30 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu upieczony biszkopt przekroić na pół. Galaretki razem z żelatyną rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia. Śnieżkę ubić na sztywno z mlekiem. Nadal ubijając dodawać tężejącą galaretkę. Wymieszać. Masę wylać na połowę biszkoptu, przykryć drugą połową ciasta. Z podanych składników ugotować w garnuszku polewę. Gęstą polewą polać przygotowane ciasto. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.
Torcik z agrestową pianką
Upiec biszkopt. Białka ubić na sztywno. Ubijając dodawać żółtka oraz cukier. Następnie dodać mąkę, olej, ocet i proszek do pieczenia. Wymieszać mikserem. Masę wylać na tortownicę o śr. 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25-30 minut w temp. 170 stopni.
Torcik z agrestową pianką
Po przestudzeniu upieczony biszkopt przekroić na pół.
Torcik z agrestową pianką
Galaretki razem z żelatyną rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia.
Torcik z agrestową pianką
Śnieżkę ubić na sztywno z mlekiem. Nadal ubijając dodawać tężejącą galaretkę. Wymieszać. Masę wylać na połowę biszkoptu, przykryć drugą połową ciasta.