jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Agrest - najzdrowszy z owoców

Agrestówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Agrestówka to pyszna nalewka z dojrzałego agrestu miodowego z mojego ogrodu.

Agrestówka

Składniki:

Agrestówka

 

  • 1/2 kg dojrzałego agrestu miodowego
  • 2 szklanki cukru trzcinowego brązowego
  • 1/2 litra spirytusu
  • 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej
  • kawałek laski wanilii

 

Sposób przygotowania:

Agrestówka
Dojrzałe owoce agrestu obieramy, myjemy, wkładamy do słoja izasypujemy połową cukru.
Wstrząsamy słojem kilkakrotnie. Po kilku godzinach owoce puszczą sok.
Wtedy zalewamy je spirytusem. Po 4 tygodniach zlewamy nalewkę z nad owoców do butelki, zaś pozostałe owoce zalewamy syropem przygotowanym ze szklanki wody i reszty cukru, dodajemy kawałek laski wanilii i odstawiamy .
Po 2-3 tygodniach łączymy nalewkę z przecedzonym syropem.
Odstawiamy do sklarowania w chłodnym i ciemnym miejscu.

Tagi:

agrestówka