Sposób przygotowania:
Agrestówka
Dojrzałe owoce agrestu obieramy, myjemy, wkładamy do słoja izasypujemy połową cukru.
Wstrząsamy słojem kilkakrotnie. Po kilku godzinach owoce puszczą sok.
Wtedy zalewamy je spirytusem. Po 4 tygodniach zlewamy nalewkę z nad owoców do butelki, zaś pozostałe owoce zalewamy syropem przygotowanym ze szklanki wody i reszty cukru, dodajemy kawałek laski wanilii i odstawiamy .
Po 2-3 tygodniach łączymy nalewkę z przecedzonym syropem.
Odstawiamy do sklarowania w chłodnym i ciemnym miejscu.
Wstrząsamy słojem kilkakrotnie. Po kilku godzinach owoce puszczą sok.
Wtedy zalewamy je spirytusem. Po 4 tygodniach zlewamy nalewkę z nad owoców do butelki, zaś pozostałe owoce zalewamy syropem przygotowanym ze szklanki wody i reszty cukru, dodajemy kawałek laski wanilii i odstawiamy .
Po 2-3 tygodniach łączymy nalewkę z przecedzonym syropem.
Odstawiamy do sklarowania w chłodnym i ciemnym miejscu.