mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Agrestówka wzmacniająca

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Nalewka jest znakomita, jednocześnie działa wzmacniająco i przeciwgorączkowo

Agrestówka wzmacniająca

Składniki:

Agrestówka wzmacniająca

 

  • 1 kg dojrzałego agrestu
  • 250 ml spirytusu 95%
  • 500 ml czystej wódki
  • 1 laska wanilii
  • 50 dag cukru
  • 1 kawałek imbira
  • 1 szkl wody niegazowanej

Sposób przygotowania:

Agrestówka wzmacniająca
Agrest przebrać, opłukać i starannie osuszyć. Usunąć szypułki i ponakłuwać widelcem każdy owoc w kilku miejscach. Owoce przełożyć do dużego słoja. Imbir i wanilię oczyścić i drobno posiekać. Dodać do owoców. Wodę niegazowaną zagotować, dodać cukier i mieszać na małym ogniu, aż cukier się całkowicie rozpuści. Pozostawić do wystudzenia. Do owoców dodać wódkę, spirytus i ostudzony syrop z cukru. Zamknąć słój i energicznie wymieszać. Przygotowaną nalewkę ustawić na 2 tygodnie na parapecie w słonecznym miejscu, codziennie obracając słój. Następnie nalewkę delikatnie zlać i przesączyć przez bibułkę (np. od filtru do kawy) lub ligninę. Nalewkę przelać z powrotem do słoja i odstawić na 7 miesięcy w ciemne miejsce.