Sposób przygotowania:
Agrestówka wzmacniająca
Agrest przebrać, opłukać i starannie osuszyć. Usunąć szypułki i ponakłuwać widelcem każdy owoc w kilku miejscach. Owoce przełożyć do dużego słoja. Imbir i wanilię oczyścić i drobno posiekać. Dodać do owoców. Wodę niegazowaną zagotować, dodać cukier i mieszać na małym ogniu, aż cukier się całkowicie rozpuści. Pozostawić do wystudzenia. Do owoców dodać wódkę, spirytus i ostudzony syrop z cukru. Zamknąć słój i energicznie wymieszać. Przygotowaną nalewkę ustawić na 2 tygodnie na parapecie w słonecznym miejscu, codziennie obracając słój. Następnie nalewkę delikatnie zlać i przesączyć przez bibułkę (np. od filtru do kawy) lub ligninę. Nalewkę przelać z powrotem do słoja i odstawić na 7 miesięcy w ciemne miejsce.