Sposób przygotowania:
Aksamitna zupa pieczarkowa
Pieczarki obrać, umyć, kilka odłożyć, a pozostałe pokroić na kawałki. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w piórka. Ziemniaki, seler i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Olej i masło rozgrzać w garnku, wrzucić pokrojoną cebulę i przesmażyć. Po chwili dodać seler, pietruszkę i ziemniaki. Całość przez chwilę smażyć, następnie dodać pokrojone pieczarki i całość jeszcze przez chwilę smażyć. Do garnka wlać bulion i gotować do miękkości warzyw i pieczarek. Garnek zdjąć z ognia, zupę lekko przestudzić. Przelać ją do dzbanka blendera i zmiksować. Z powrotem wlać do garnka, dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem i mocno podgrzać. Pozostawione pieczarki pokroić w cienkie plasterki i usmażyć na suchej patelni z obu stron na złoty kolor. Podawać z posiekaną natką pietruszki i plasterkami pieczarek.