Sposób przygotowania:
aksamitna zupa z dyni
Zaczynam od gotowania wywaru. Obieram i kroję w kostkę warzywa,pora siekam dość grubo do wysokości jego liści. Wrzucam warzywa do 5l garnka tak aby woda wraz z nimi była lekko poniżej uchwytów garnka. Dodaję 2 liski laurowe,2 ziela angielskie,10 ziarenek czarnego pieprzu,sól, magii i pół kostki rosołowej.Gotuję to wszystko aż warzywa będą pół miękkie, W trakcie sprawdzam czy wywar jest dobrze przyprawiony więc ewentualnie go poprawiam. Wcześniej obraną i pozbawioną pestek dynię kroję w kostkę, ziemniaki także. Do osobnego garnka wkładam 3 łyżki masła na którym zeszklę cebulę i czosnek. Następnie dodaję pokrojoną dynię i ziemniaki, wszystko razem mieszam przez parę minut. Zalewam to bulionem i gotuję ok.40 minut aż dynia będzie mięciutka. Gdy zupka troszkę przestygnie miksuję ją blenderem, następnie wstawiam na gaz, doprawiam poprzez dodanie soli, świeżo mielonego pieprzu i szczypty gałki muszkatołowej. Tuż przed wrzeniem dodaję mleko, mieszając zupę. To wszystko przez chwilkę jeszcze gotuję i wyłączam. Smacznego :)