Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Zupa szpinakowa z orientalną nutą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Uwielbiam szpinak i mogę go jeść w każdej postaci. Tym razem wykorzystałam go do zupy. Dodałam składniki rodem z kuchni azjatyckiej i otrzymałam pyszny i niezwykle pożywny obiad.

Zupa szpinakowa z orientalną nutą

Składniki:

Zupa szpinakowa z orientalną nutą

 

Sposób przygotowania:

Zupa szpinakowa z orientalną nutą

ETAP 1:

Zupa szpinakowa z orientalną nutą
Szpinak myjemy i osuszamy, wrzucamy do bulionu

Szpinak myjemy i osuszamy.
Bulion zagotowujemy, wrzucamy szpinak.

ETAP 2:

Zupa szpinakowa z orientalną nutą
Zupę przyprawiamy czosnkiem, imbirem i chili

Ząbki czosnku kroimy na połówki, zgniatamy nożem, aby wydobyć smak.
Do zupy wrzucamy czosnek, płatki chili, dodajemy imbir, sól i pieprz.
Gotujemy ok. 20 minut.

ETAP 3:

Zupa szpinakowa z orientalną nutą
Do zupy wlewamy mleczko kokosowe nadające orientalnego charakteru

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Do zupy dodajemy ziemniaki. Wlewamy mleko kokosowe. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.

ETAP 4:

Zupa szpinakowa z orientalną nutą
Na koniec zupę blendujemy i zabielamy śmietaną

Zupę blendujemy, ewentualnie doprawiamy do smaku.
Na koniec zupę zabielamy śmietaną - najpierw ją hartujemy, czyli łączymy z niewielką ilością zupy, potem dodajemy do pozostałej zupy, którą zagotowujemy. Gotowe!