Sposób przygotowania:
Zupa szpinakowa z orientalną nutąETAP 1:
Szpinak myjemy i osuszamy.
Bulion zagotowujemy, wrzucamy szpinak.
ETAP 2:
Ząbki czosnku kroimy na połówki, zgniatamy nożem, aby wydobyć smak.
Do zupy wrzucamy czosnek, płatki chili, dodajemy imbir, sól i pieprz.
Gotujemy ok. 20 minut.
ETAP 3:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Do zupy dodajemy ziemniaki. Wlewamy mleko kokosowe. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
ETAP 4:
Zupę blendujemy, ewentualnie doprawiamy do smaku.
Na koniec zupę zabielamy śmietaną - najpierw ją hartujemy, czyli łączymy z niewielką ilością zupy, potem dodajemy do pozostałej zupy, którą zagotowujemy. Gotowe!