2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Sernik z wiśniami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Lekki i aksamitny sernik świąteczny ,delikatna masa serowa z dużą ilością wiśni jest wspaniałym słodkim rarytasem,będzie ozdobą Wielkanocnego stołu.

Sernik z wiśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z wiśniami

 

 

  • Masa:
  • 1 kg twarogu tłustego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 6 jaj
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 g masła
  • olejek cytrynowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 szklanki drylowanych wiśni z kompotu

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik z wiśniami
Ciasto:mąkę przesiać na stolnicę wymieszać z proszkiem do pieczenia cukrem,wbić żółtka dodać śmietanę masło i szybko zagnieść ciasto. Wylepić ciastem dno dużej standardowej blachy do pieczenia oprószyć kakao przez małe sitko.

Masa: Twaróg zmielić w maszynce do mięsa zmiksować z żółtkami,cukrami,masłem śmietaną wlać budyń rozrobiony do smaku oraz olejek do ciasta,połączyć z białkami ubitymi na sztywną pianę delikatnie wymieszać .Wylać masę na kruche ciasto.Wiśnie osączyć dobrze z kompotu wyłożyć równomiernie na wierzch sernika i wstawić do piekarnika piec 60 minut w temp 180*c. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Dekoracja: Czekolady połamać każda osobno rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować zimne ciasto. Smacznego!
Sernik z wiśniami
Zagniatamy ciasto z podanych składników oprószamy kakao
Sernik z wiśniami
Tłusty twaróg mielimy w maszynce do mięsa
Sernik z wiśniami
gotową masę serową wylewamy na ciasto wiśnie osączamy
Sernik z wiśniami
wisnie rozsypujemy równomiernie na cieście pieczemy