Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

SUPERPRZEPIS

Sernik dyniowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny aksamitny, delikatny sernik.

Sernik dyniowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik dyniowy

 

Sposób przygotowania:

Sernik dyniowy
Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do rondelka, dodajemy masło i podgrzewamy, ciągle mieszając aż czekolada się roztopi. Jak masa ostygnie dodajemy jajko, mąkę, ekstrakt waniliowy i posiekane orzeszki. Całość mieszamy i przekładamy do tortownicy o średnicy ok 26 cm (dno tortownicy powinno być wyłożone papierem do pieczenia, a boki wysmarowane masłem). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. W międzyczasie robimy masę serową. W dużej misce, za pomocą łyżki mieszamy oba rodzaje sera, mus z dyni, mleko skondensowane, śmietanę kremówkę, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy, żółtka i pianę ubitą z białek. Masę Serwą wykładamy na podpieczony spód i wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach, a potem zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 1 godzinę i 30 minut. Po tym czasie wierzch sernika smarujemy 18% śmietaną i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Mus z dyni mieszamy z cukrem i kardamonem i nakładamy na upieczony, gorący sernik. Wystudzone ciasto wstawiamy do lodówki co najmniej na 8 godzin.Przepis na mus z pieczonej dyni: https://gotujmy.pl/mus-z-pieczonej-dyni,przepisy-dynia-przepis,165105.html
Sernik dyniowy
Czekoladę rozpuszczamy z masłem lub margaryną
Sernik dyniowy
Spód podpiekamy w tortownicy w piekarniku
Sernik dyniowy
Wierzch ciasta robimy ze śmietany i musu
Sernik dyniowy
Sernik przed podaniem trzeba dobrze schłodzić