Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

A'la eklerki z ciasta francuskiego

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybkie małe, smaczne co nieco do kawy :)

A'la eklerki z ciasta francuskiego

Składniki:

A'la eklerki z ciasta francuskiego

 

  • 2 opakowania ciasta francuskiego po 275 g
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 i 1/2 szklanki śmietany 30 %
  • łyżeczka wanilii
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzącej wody
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1 jajko
  • Na lukier :
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki ciepłej przegotowanej wody
  • listki mięty do dekoracji i dowolne owoce

 

Sposób przygotowania:

A'la eklerki z ciasta francuskiego
Jeden płat ciasta pieczemy w całości , drugi dzielimy na równe prostokąty , ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem , pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku około 15 minut na złoty kolor , po upieczeniu ciasto należy wystudzić na kratkach kuchennych . MASA: Serek mascarpone łączymy z cukrem pudrem , sokiem z cytryny i wanilią . Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzącej wody , chłodną żelatynę dodajemy do serka ( cały czas miksując ) Śmietanę ubijamy i delikatnie mieszając dodajemy do serka . Cały płat ciasta smarujemy masą , układamy prostokąty , ciasto schładzamy . Dekorujemy lukrem , miętą i owocami