Sposób przygotowania:
A'la wiejska tortilla
ziemniaki- 6 dużych szt cebula- 2 szt jaja- 5 szt masło roślinne- 3 łyżki posiekany rozmaryn- 1/2 łyżeczki sól pieprzCebulę obrać, umyć i drobniutko posiekać. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cieniutkie plasterki. Pokrojone ziemniaki wrzucić na osoloną wrzącą wodę iblanszować - ok. 5 - 7 minut. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, wrzucić posiekaną cebulę i lekko zeszklić. Do zeszklonej cebuli przełożyć odcedzone ziemniaki i często mieszając cebulę z ziemniakami smażyć, aż będą miękkie i złociste. Jaja roztrzepać. Do miękkich ziemniaków dodać pozostałe masło i gdy się ono roztopi dodać roztrzepane jaja kurze, wsypać zioła (( ja dziś zrobiłam zamiast z rozmarynem to z ziołami prowansalskimi i suszoną zieloną pietruszką), wymieszać zawartość patelni, przyprawić do smaku pieprzem i solą i dalej smażyć na maleńkim ogniu, aż jajka się lekko zetną. Podajemy gorącą potrawę z pikantną surówką (ja podałam z buraczkami na ostro doprawionymi z chrzanem. Można także podać z żurkiem staropolskim.