Sposób przygotowania:
Amerykański jeżyk kawowy
Ciasto:
jajka ubić z wodą mikserem ustawionym na maksymalne obroty (1 min). Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy, ucierać 2 min.
Wymieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, przesiać, dodać w dwóch porcjach do masy jajecznej, powoli ucierać. natłuszczoną blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto na grubość 1 cm.
Piec 10-15 min w temperaturze 200-220^C.
Przepis jest na czarną blachę z piekarnika.
Krem:
Od razu po wyjęciu z piekarnika wyłożyć ciasto na ściereczkę posypaną cukrem, zwilżyć papier zimną wodą i ostrożnym, ale zdecydowanym ruchem ściągnąć papier. gdy ciasto ostygnie, wykroić 4 różnej wielkości łezkowate placki.Największy placek powinien mieć długość 20 cm i szerokość 12 cm, każdy następny powinien być o 2 cm węższy i którszy. Resztki biszkoptu wysuszyć w piekarniku w tem. 50^C (ok.20 min)
pokruszyć.
Na krem zagotować śmietankę z cukrem waniliowym. Czekoladę połamać, rozpuścić w śmietance, dodać kawę rozpuszczalną. gdy masa ostygnie9 najlepiej pozostawić na noc), ubić mikserem, dodać pokruszony biszkopt. Posmarować spód jeża kremem, posypać częścią pestek słonecznikowych, nałożyć kolejny mniejszy kawałek biszkoptu, posmarować kremem przykryć następnym biszkoptem itd.
całość posmarować z wierzchu kremem, naszpikować resztą pestek słonecznikowych, pozostawiając pyszczek. Z pastylek zrobić oczy.
jajka ubić z wodą mikserem ustawionym na maksymalne obroty (1 min). Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy, ucierać 2 min.
Wymieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, przesiać, dodać w dwóch porcjach do masy jajecznej, powoli ucierać. natłuszczoną blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto na grubość 1 cm.
Piec 10-15 min w temperaturze 200-220^C.
Przepis jest na czarną blachę z piekarnika.
Krem:
Od razu po wyjęciu z piekarnika wyłożyć ciasto na ściereczkę posypaną cukrem, zwilżyć papier zimną wodą i ostrożnym, ale zdecydowanym ruchem ściągnąć papier. gdy ciasto ostygnie, wykroić 4 różnej wielkości łezkowate placki.Największy placek powinien mieć długość 20 cm i szerokość 12 cm, każdy następny powinien być o 2 cm węższy i którszy. Resztki biszkoptu wysuszyć w piekarniku w tem. 50^C (ok.20 min)
pokruszyć.
Na krem zagotować śmietankę z cukrem waniliowym. Czekoladę połamać, rozpuścić w śmietance, dodać kawę rozpuszczalną. gdy masa ostygnie9 najlepiej pozostawić na noc), ubić mikserem, dodać pokruszony biszkopt. Posmarować spód jeża kremem, posypać częścią pestek słonecznikowych, nałożyć kolejny mniejszy kawałek biszkoptu, posmarować kremem przykryć następnym biszkoptem itd.
całość posmarować z wierzchu kremem, naszpikować resztą pestek słonecznikowych, pozostawiając pyszczek. Z pastylek zrobić oczy.