Sposób przygotowania:
Ryba w galarecie
Rybę dokładnie oczyszczam, obieram z ości, nacieram solą i odkładam do lodówki na około 2 godziny. Cytrynę kroję na plastry (kilka plastrów odkładam w całości z reszty wyciskam sok). Myję rybę z soli, polewam sokiem z cytryny, zawijam w folię i odkładam do lodówki na następne dwie godziny. Wyjmuję rybę z lodówki i czekam, aż uzyska temperaturę pokojową. Wkładam do garnka wraz z oczyszczonymi warzywami, zielem angielskim, laurowym liściem i pieprzem. Zalewam wrzątkiem (ryba musi być w całości przykryta) i gotuję około 40 minut. Wyjmuję ostrożnie z garnka, układam na półmisku w całości a wywar klaruję i rozpuszczam z żelatyną (potrzeba około 1/2 litra galarety).
Dekoruję rybę warzywami i cytryną. Zalewam przestudzoną galaretą i odkładam do lodówki do stężenia.
Dekoruję rybę warzywami i cytryną. Zalewam przestudzoną galaretą i odkładam do lodówki do stężenia.