Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ananas w migdałowym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ananasy w cieście to smaczne śniadanie lub przekąska. W tak przygotowanym cieście można zanurzać plastry jabłek.

Ananas w migdałowym cieście

Składniki:

Ananas w migdałowym cieście

 

  • 1/2 szkl śmietany
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 puszka ananasa
  • 2 łyżki wina deserowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Ananas w migdałowym cieście
Ananas osączyć z syropu. Do miski wlać śmietanę, dodać sodę, zamieszać. Wbić jajko, wsypać cukier puder, cukier waniliowy, przesianą mąkę i zmiksować. Następnie dodać wino i mielone migdały, wymieszać, odłożyć na 15 minut. W przygotowanym cieście zanurzać krążki ananasa, wkładać na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku. Można oprószyć cukrem pudrem z wanilią. ( ananasy z syropu są słodkie)

Tagi:

jajko jajka