agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Ananasek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne ciasto ananasowe idealne na każda okazję i dla każdego

Ananasek

Składniki:

Ananasek

 

  • Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 0.5 szklanki mąki tortowej
  • 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem ananasowy:
  • 2 puszki ananasów
  • 1 kostka masła
  • 4 żółtka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • sok ananasowy 1/2 szklanki

Sposób przygotowania:

Ananasek
Przygotować niezbędne składniki na ciasto. Mąkę przesiać na drobnym sicie, jajka sparzyć wrząca wodą i oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną masę, pianę z białek ubić na sztywno i wmieszać do żółtek, dodać mąki przesiane oraz proszek do pieczenia. Ciasto biszkoptowe włożyć do blaszki 25x 36 cm natłuszczonej tłuszczem i oprószonej mąką. Upiec biszkopt w temp. 190-200 Stopni C prze około 50 minut. Wyjąć biszkopt i ostudzić. Przygotować krem. Odcedzić ananasy z puszki. Sok z ananasa przelać do garnka, dodać wody aby było 0,5 litra płynu i ugotować na tym budyń, następnie wsypać mąkę ziemniaczaną oraz cukier. Całość zamieszać i zagotować, ostudzić. Masło przełożyć do miski i zmiksować z żółtkami a następnie dodawać partiami ostudzony budyń ugotowany na soku. Plasterki ananasa pokroić w kostkę i dodać do składników. Na koniec dodać pokrojone w kawałeczki ananasy, całość wymieszać. Następnie biszkopt przekroić na dwie równe części, obie części nasączyć sokiem , na jeden biszkopt wyłożyć połowę kremu, przykryć drugim biszkoptem i resztę kremu rozsmarować na wierzchu ciasta. ananasowym i przełożyć połową kremu. Według przepisu podanego na opakowaniu przygotować galaretkę i ostudzić ją, wylać galaretkę na wierzch ciasta. Pozostawić do całkowitego stężenia galaretki.