Sposób przygotowania:
Ananasek
Przygotować niezbędne składniki na ciasto. Mąkę przesiać na drobnym sicie, jajka sparzyć wrząca wodą i oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną masę, pianę z białek ubić na sztywno i wmieszać do żółtek, dodać mąki przesiane oraz proszek do pieczenia. Ciasto biszkoptowe włożyć do blaszki 25x 36 cm natłuszczonej tłuszczem i oprószonej mąką. Upiec biszkopt w temp. 190-200 Stopni C prze około 50 minut. Wyjąć biszkopt i ostudzić. Przygotować krem. Odcedzić ananasy z puszki. Sok z ananasa przelać do garnka, dodać wody aby było 0,5 litra płynu i ugotować na tym budyń, następnie wsypać mąkę ziemniaczaną oraz cukier. Całość zamieszać i zagotować, ostudzić. Masło przełożyć do miski i zmiksować z żółtkami a następnie dodawać partiami ostudzony budyń ugotowany na soku. Plasterki ananasa pokroić w kostkę i dodać do składników. Na koniec dodać pokrojone w kawałeczki ananasy, całość wymieszać. Następnie biszkopt przekroić na dwie równe części, obie części nasączyć sokiem , na jeden biszkopt wyłożyć połowę kremu, przykryć drugim biszkoptem i resztę kremu rozsmarować na wierzchu ciasta. ananasowym i przełożyć połową kremu. Według przepisu podanego na opakowaniu przygotować galaretkę i ostudzić ją, wylać galaretkę na wierzch ciasta. Pozostawić do całkowitego stężenia galaretki.