Sposób przygotowania:
Ananasek z bezą kokosową
Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywno. Naprzemiennie dodajemy żółtka oraz cukier. Następnie wlewamy olej oraz wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy ocet. Miksujemy. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 40-45 minut w temp. 170 stopni. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem oraz wiórkami kokosowymi. Pieczemy na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 170 stopni przez około 40 minut. Ananasa odsączamy z soku. Na soku gotujemy budyń. Powinna być szklanka soku, gdy jest mniej uzupełniamy wodą. Zimny budyń miksujemy z masłem. Dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę owoce ananasa. Mieszamy. Masę wykładamy na upieczony biszkopt. Na masie delikatnie układamy bezę. Chwilę schładzamy w lodówce.
mamamonika