Sposób przygotowania:
Ciasto serowo-jabłkowe bez pieczenia
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki.
Do jabłek dodać cukier, przesmażyć na wolnym ogniu przez kilka minut, zdjąć rondel z ognia, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać.
Odstawić masę do ostudzenia.
Masa serowa:
Ser zemleć w maszynce trzykrotnie.
Utrzeć masło z cukrem, następnie dodać żółtka, zmiksować.
Do utartego masła, dodawać po łyżce sera, cały czas ucierać.
Białka ubić na sztywno, dodać do sera, delikatnie wymieszać.
Przełożyć masę serową do garnka, mieszając na wolnym ogniu zagotować.
Budyń rozmieszać w mleku, wlać do masy serowej, mieszając doprowadzić do zagotowania, ostudzić.
Składanie ciasta:
Dno blachy wyłożyć kakaowymi herbatnikami, wyłożyć masę jabłkową na herbatniki.
Przykryć masę białymi herbatnikami i wylać masę serową.
Ułożyć na serze ostatnią warstwę herbatników, polać ciasto polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
Odstawić ciasto do lodówki na całą noc.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki.
Do jabłek dodać cukier, przesmażyć na wolnym ogniu przez kilka minut, zdjąć rondel z ognia, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać.
Odstawić masę do ostudzenia.
Masa serowa:
Ser zemleć w maszynce trzykrotnie.
Utrzeć masło z cukrem, następnie dodać żółtka, zmiksować.
Do utartego masła, dodawać po łyżce sera, cały czas ucierać.
Białka ubić na sztywno, dodać do sera, delikatnie wymieszać.
Przełożyć masę serową do garnka, mieszając na wolnym ogniu zagotować.
Budyń rozmieszać w mleku, wlać do masy serowej, mieszając doprowadzić do zagotowania, ostudzić.
Składanie ciasta:
Dno blachy wyłożyć kakaowymi herbatnikami, wyłożyć masę jabłkową na herbatniki.
Przykryć masę białymi herbatnikami i wylać masę serową.
Ułożyć na serze ostatnią warstwę herbatników, polać ciasto polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
Odstawić ciasto do lodówki na całą noc.
mocsłodkości