marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Antrykot w sosie ostrygowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kuchnia azjatycka to m. in. kuchnia chińska, japońska, wietnamska, tajska oraz koreańska i zalicza się do niej owoce morza, warzywa, drób, wieprzowina, wołowina oraz tamtejsze owoce i desery.

Antrykot w sosie ostrygowym

Składniki:

Antrykot w sosie ostrygowym

  • 4 steki kruche z antrykotu (ok. 800 g.),
  • 1 posiekana cebula,
  • 1 marchewka,
  • 150 g. kapusty pekińskiej,
  • 200 g. fasolki szparagowej,
  • mały kawałek imbiru,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki sosu ostrygowego,
  • 2 łyżeczki oleju wybornego z prażonych ziaren sezamu,
  • 20 dag. cukru trzcinowego,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • 3 łyżki wody,
  • łyżeczka pieprzu
  • 1,5 szklanki wody do zalania na sos.

Sposób przygotowania:

Antrykot w sosie ostrygowym
Mięso zamarynować w oleju kokosowym i pieprzu i odstawić na 30 min. Następnie obsmażyć je na patelni grillowej po 3 min. z obu stron i przełożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec 15 min.

Marchewkę i fasolkę gotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Cebulę, imbir i czosnek podsmażyć na oleju sezamowym, doprawić pieprzem, dodać ugotowane warzywa, kapustę i zalać półtorej szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia, stale mieszając.

Warzywa doprawić sosem ostrygowym i cukrem trzcinowym.

By zagęścić sos do warzyw, dodać zawiesinę ze skrobi ziemniaczanej i trzech łyżek wody. zagotować, energicznie mieszając. Steki podawać polane sosem.