pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Stek wołowy sosie z nalewki śliwkowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

stek wołowy przyrządzony domową metodą sous vide

Stek wołowy sosie z nalewki śliwkowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Stek wołowy sosie z nalewki śliwkowej

 

Sposób przygotowania:

Stek wołowy sosie z nalewki śliwkowej
Antrykot posypujemy solą oraz pieprzem kolorowym świeżo zmielonym. Doprawiamy również tymiankiem oraz hyzopem. Tak przygotowany stek wkładamy do worka próżniowego. Wlewam nalewkę śliwkową. Odsysam powietrze. Worek wkładam do naczynia z wodą o temperaturze 70°C. Podgrzewam przez 2 godziny w zakresie temperatur 69°C-73°C – stek well done. Tak przygotowane mięso wrzucam na rozgrzaną patelnię grillową. Rumienię z dwóch stron na bardzo dużym ogniu. Sos z woreczka przelewam do małego garnuszka. Dodaję masło i redukuję do uzyskania pożądanej gęstości. Stek polewam przygotowanym sosem. Smacznego.
Stek wołowy sosie z nalewki śliwkowej
Antrykot wołowy przyprawiamy zgodnie z przepisem
Stek wołowy sosie z nalewki śliwkowej
Wkładamy do torebki i odsysamy powietrze
Stek wołowy sosie z nalewki śliwkowej
Przygotowany stek obsmażamy na patelni grillowej
Stek wołowy sosie z nalewki śliwkowej
Z nalewki śliwkowej, soków i masła przygotowujemy sos