pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Stek wołowy sous vide z sosem limonkowym

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

stek wołowy delikatnie zakwaszony sosem z limonki

Stek wołowy sous vide z sosem limonkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Stek wołowy sous vide z sosem limonkowym

 

Sposób przygotowania:

Stek wołowy sous vide z sosem limonkowym
Stek z antrykotu wołowego przyprawiam solą oraz mielonym pieprzem kolorowy. Wkładam do worka próżniowego. Dodaję masło oraz rozmaryn. Wyciskam sok z limonki. Worek zamykam i odsysam powietrze (można również użyć worków do zamrażania żywności. W tym celu worek z mięsem wkładamy do wody, tak aby listwa zamykająca była tuż na granicy wody. Pod wypływem naporu wody powietrze się ulotni, a my w tym momencie zamkniemy worek).



Zamknięte worki wkładam do wody o temperaturze 60°C. Podgrzewałem przez 2,5 godziny w temperaturze 59-63 stopni – stek medium (szeroką, głęboką patelnię wypełniam wodą. Podgrzewam do 60 stopni. Zmniejszam ogień na najmniejszy, na słabszym palniku. Wkładam worki próżniowe. Po około 15 minutach temperatura wzrasta do 63°C. Wtedy ogień wyłączam, a patelnię przykrywam pokrywką.



Po około 20 minutach temperatura spada do 59°C. Wtedy ponownie podgrzewam do 63°C i wyłączam gaz. Tak przez 2,5 godziny) . Przygotowane steki wyciągam i podgrzewam na rozgrzanej patelni grillowej w celu przyrumienienia mięsa. Sos przelewamy do garnuszka. Dodaję masło i redukuję płyny w celu zagęszczenia. Przyrumieniony antrykot podaję polany sosem. Smacznego.
Stek wołowy sous vide z sosem limonkowym
Antykrot wołowy przyprawiam solą oraz pieprzem kolorowym
Stek wołowy sous vide z sosem limonkowym
Do woreczka dodaję również rozmaryn oraz masło. Wyciskam sok z limonki.
Stek wołowy sous vide z sosem limonkowym
Zamknięte próżniowo worki podgrzewam w ustalonej temperaturze
Stek wołowy sous vide z sosem limonkowym
Na końcu redukuje powstały sos do uzyskania pożądanej gęstości