Sposób przygotowania:
Antrykot z jarzynami
Nacinamy tłuszcz na mięsie dość głęboko tak co 2 cm, nacieramy sola i pieprzem. Układamy kością do spodu i pieczemy najpierw 30 minut w temperaturze 225*C a potem 1,5 godziny w 175 *C.Kroimy marchewkę na słupki i gotujemy ją 12 minut w osolonej wodzie.Smażymy całe cebulki na oleju, dodajemy marchewkę i masło a potem chwilkę podsmażamy.Wsypujemy do warzyw natkę pietruszki i doprawiamy sola i pieprzem.Wywar z mięsa przecedzamy, dodajemy 1/2 litra wody, rosół, wino, śmietanę i zagotowujemy.Zagęszczamy mąką ziemniaczaną znów gotujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy mięso z pieczonymi ziemniakami i sosem. Smacznego!