kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Antrykot z jarzynami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Na duuuży rodzinny obiadek

Antrykot z jarzynami

Składniki:

Antrykot z jarzynami

 

  • 2 kg antrykotu wołowego
  • sól
  • pieprz
  • 50 dkg małych cebulek
  • 1 kg marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 dkg masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka rosołu
  • 1/8 l białego wytrawnego wina
  • 10 dkg kremówki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Antrykot z jarzynami
Nacinamy tłuszcz na mięsie dość głęboko tak co 2 cm, nacieramy sola i pieprzem. Układamy kością do spodu i pieczemy najpierw 30 minut w temperaturze 225*C a potem 1,5 godziny w 175 *C.Kroimy marchewkę na słupki i gotujemy ją 12 minut w osolonej wodzie.Smażymy całe cebulki na oleju, dodajemy marchewkę i masło a potem chwilkę podsmażamy.Wsypujemy do warzyw natkę pietruszki i doprawiamy sola i pieprzem.Wywar z mięsa przecedzamy, dodajemy 1/2 litra wody, rosół, wino, śmietanę i zagotowujemy.Zagęszczamy mąką ziemniaczaną znów gotujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy mięso z pieczonymi ziemniakami i sosem. Smacznego!