Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 442]

Ciasto korzenne z pomarańczami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pozostając jeszcze w świątecznym klimacie przygotowałem ciasto korzenno pomarańczowe idealne na zbliżające się święto trzech króli.

Ciasto korzenne z pomarańczami

Składniki:

Ciasto korzenne z pomarańczami

biszkopt piernikowy

Krem pomarańczowy

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Ciasto korzenne z pomarańczami
Białka jaj ubij na sztywno z cukrem, następnie dodaj żółtka. Na koniec dodaj przesianą przez sitko mąkę pszenną, ziemniaczaną, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia, całość delikatnie połącz, gotowy biszkopt piecz 35min w 170stop.

W miedzy czasie przygotuj krem:

Głęboką ,metalową miskę umieść na garnku z wrzącą wodą, do miski włóż masło, sok i skórkę z pomarańczy, cukier, oraz sok z cytryny i ekstrakt pomarańczowy. Kiedy masło się rozpuści dodaj jajka, całość mieszaj do momentu aż krem zgęstnieje.

Przestudzony biszkopt przekrój na pół i przesmaruj go marmoladą a na wierzch wylej tężejący krem pomarańczowy, całość udekoruj bitą śmietaną.