misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Apple lady

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To ciasto jest o bardzo nietypowej konsystencji ale zaręczam, że jest również niesamowicie pyszne.

Apple lady Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Apple lady

 

  • 1/2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 3 duże jabłka
  • ewentualnie kilka kropel aromatu

Sposób przygotowania:

Apple lady
W jednej misce wymieszać mąkę, połowę cukru, sól i proszek do pieczenia. W drugiej misce rozbełtać 2 jajka z mlekiem i olejem. Można dodać kilka kropel aromatu cytrynowego. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki a następnie w 0,5 cm plasterki. Mąkę wymieszać z rozbełtanym jajkiem. Wsypać pokrojone jabłka i dokładnie wymieszać. Przelać do keksówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C. Piec 30 minut. W miedzy czasie połączyć jajko z resztą cukru i masłem. Dobrze wymieszać. Ciasto wyjąć z piekarnika, polać przygotowaną masą jajeczną. Zapiekać jeszcze przez około 15 minut. Wierzch musi się ładnie zarumienić. Po upieczeniu zostawić w keksówce do całkowitego wystudzenia. Smacznego!!!
Apple lady
Jabłka muszą być dobrze pokryte ciastem by się zbyt nie spiekły.
Apple lady
Jajko, cukier i masło należy dobrze wymieszać przed wlaniem na ciasto.