Sposób przygotowania:
Arbuzowy wieniec
1. Arbuz podzielić na 4 części, usunąć pestki, niewielki kawałek arbuza odłożyć. Przy pomocy specjalnego nożyka z reszty owocu wyciągnąć kulki. Wymieszać je z likierem migdałowym oraz świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Całość przykryć i odstawić na 30 minut. 2. Płaty żelatyny moczyć w zimnej wodzie około 10 minut. Arbuzowe kulki osączyć, syrop zachować. Następnie przelać płyn do garnka, dodać sok z winogron oraz 1/8 l wody. Przyprawić cukrem, dodać żelatynę, rozpuścić. 3. Dno formy z kominkiem ( o średnicy 23 cm) wyłożyć uprzednio opłukanymi i osuszonymi listkami melisy cytrynowej. Następnie wrzucić kulki z arbuza i zalać całość sokiem winogronowym. Formę wstawić do schłodzenia na około 6 godzin do lodówki. 4. Gotową, stężałą galaretkę zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie i przełożyć na ozdobny talerz lub półmisek. Melon miodowy przekroić na pół, dokładnie usunąć pestki, wyciąć kulki i umieścić pośrodku wieńca. Z odłożonego kawałka arbuza wyciąć 5 paseczków i udekorować wierzch deseru, formując gwiazdę. Podawać z lodami waniliowymi.
garger