Sylwia20

Sylwia20

Kucharz
[Przepisów: 11]

Arbuzowy wieniec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Arbuzowy wieniec Z odłożonego kawałka arbuza wyciąć 5 paseczków i udekorować wierzch deseru, formując gwiazdę. Podawać z lodami waniliowymi.

Arbuzowy wieniec

Składniki:

Arbuzowy wieniec

 

  • 1 arbuz (około 2 kg)
  • 8 łyżek likieru migdałowego (Amaretto)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 8 płatów jasnej żelatyny
  • 1/4 l soku z winogron
  • 5 dag cukru
  • 1 melon miodowy (50 dag)
  • 12 listków melisy cytrynowej

Sposób przygotowania:

Arbuzowy wieniec
1. Arbuz podzielić na 4 części, usunąć pestki, niewielki kawałek arbuza odłożyć. Przy pomocy specjalnego nożyka z reszty owocu wyciągnąć kulki. Wymieszać je z likierem migdałowym oraz świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Całość przykryć i odstawić na 30 minut. 2. Płaty żelatyny moczyć w zimnej wodzie około 10 minut. Arbuzowe kulki osączyć, syrop zachować. Następnie przelać płyn do garnka, dodać sok z winogron oraz 1/8 l wody. Przyprawić cukrem, dodać żelatynę, rozpuścić. 3. Dno formy z kominkiem ( o średnicy 23 cm) wyłożyć uprzednio opłukanymi i osuszonymi listkami melisy cytrynowej. Następnie wrzucić kulki z arbuza i zalać całość sokiem winogronowym. Formę wstawić do schłodzenia na około 6 godzin do lodówki. 4. Gotową, stężałą galaretkę zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie i przełożyć na ozdobny talerz lub półmisek. Melon miodowy przekroić na pół, dokładnie usunąć pestki, wyciąć kulki i umieścić pośrodku wieńca. Z odłożonego kawałka arbuza wyciąć 5 paseczków i udekorować wierzch deseru, formując gwiazdę. Podawać z lodami waniliowymi.