Sposób przygotowania:
Aromatyczna Bruschetta
Bruschetta to danie wywodzące się z prostej, włoskiej kuchni. Czy tak naprawdę jest bruschetta? To pewien rodzaj grzanki, której bazą jest świeże pieczywo, posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem. Jak przygotować idealną bruschettę?Wpierw sparz pomidory, obierz je ze skórki i pokrój w kostkę. Kawałeczki pomidora należy delikatnie odsączyć z nadmiary soku. Chcąc uzyskać wyrazisty smak potrawy potrzebujemy dwa duże ząbki czosnku. Pomidory, czosnek, łyżeczkę pesto i garść liści bazylii łączymy w miseczce. Doprawiamy solą i pieprzem. Kromki pieczywa wrzucamy na chwilę na patelnię. Muszą się ładnie przyrumienić. Polecam użyć oliwy - dzięki niej pieczywo nabierze dodatkowego aromatu.Na koniec układamy gotowe grzanki w naczyniu do zapiekania, nakładamy obficie pomidorową mieszankę. Wstawiamy naczynie na 15 minut do nagrzanego piekarnika.