dobreśniadania

dobreśniadania

Kucharz
[Przepisów: 3]

Aromatyczna Bruschetta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Istnieją różne wariacje tej przekąski, które smakują równie wspaniale w porze kolacji, jak i śniadania. Grzanki najczęściej podawane są z mieszanką świeżych pomidorów i liści bazylii.

Aromatyczna Bruschetta Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Aromatyczna Bruschetta

 

Sposób przygotowania:

Aromatyczna Bruschetta
Bruschetta to danie wywodzące się z prostej, włoskiej kuchni. Czy tak naprawdę jest bruschetta? To pewien rodzaj grzanki, której bazą jest świeże pieczywo, posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem. Jak przygotować idealną bruschettę?Wpierw sparz pomidory, obierz je ze skórki i pokrój w kostkę. Kawałeczki pomidora należy delikatnie odsączyć z nadmiary soku. Chcąc uzyskać wyrazisty smak potrawy potrzebujemy dwa duże ząbki czosnku. Pomidory, czosnek, łyżeczkę pesto i garść liści bazylii łączymy w miseczce. Doprawiamy solą i pieprzem. Kromki pieczywa wrzucamy na chwilę na patelnię. Muszą się ładnie przyrumienić. Polecam użyć oliwy - dzięki niej pieczywo nabierze dodatkowego aromatu.Na koniec układamy gotowe grzanki w naczyniu do zapiekania, nakładamy obficie pomidorową mieszankę. Wstawiamy naczynie na 15 minut do nagrzanego piekarnika.
Aromatyczna Bruschetta
W przygotowywaniu bruschetty niezwykle ważną rolę odgrywa jakość użytych składników!
Aromatyczna Bruschetta
Wszystkie składniki na mieszankę pomidorową należy dobrze wymieszać i doprawić.
Aromatyczna Bruschetta
A tak prezentują się moje grzanki na chwilę przed wstawieniem do piekarnika :)