Sposób przygotowania:
Aromatyczna pieczeń z sosem cebulowym
Pieczeń przygotuj do przyrządzenia i ponacinaj ostrym nożem, w powstałe w ten sposób otwory wetknij oczyszczone ząbki czosnku. Następnie mięsko skrop olejem i obficie natrzyj solą, pieprzem, papryką i ulubionymi ziołami. Blaszkę zwilż nieznaczną ilością oleju i wyłóż bardzo grubo pokrojoną cebulą (najlepiej po prostu oczyszczoną cebulę pokrój na pół), na cebulowej podstawie połóż mięso i odstaw na noc do lodówki. Piecz 1,5/2 godziny (w zależności od wielkości mięsa). Po upieczeniu zmiksuj cebule wraz z powstałym tłuszczem, przełóż do rondelka, dolej pół szklanki przegotowanej wody i pół kostki rosołowej (lub dopraw solą i ewentualnie pieprzem), całość krótko zagotuj. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką. Pozostała z obiadu pieczeń świetnie nadaje się do kanapek.