InesS

InesS

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Aromatyczna pieczeń z sosem cebulowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Prosta w przygotowaniu, za to pyszna i efektowna pieczeń.

Aromatyczna pieczeń z sosem cebulowym

Składniki:

Aromatyczna pieczeń z sosem cebulowym

 

  • dowolna ilość ulubionego mięsa (np. kawał karkówki lub schabu bez kości)
  • mieszanka ulubionych ziół
  • sproszkowana papryka lub/i czili
  • pieprz i sól (najlepiej sprawdza się gruboziarnista)
  • 5-6 cebul
  • główka czosnku
  • olej

Sposób przygotowania:

Aromatyczna pieczeń z sosem cebulowym
Pieczeń przygotuj do przyrządzenia i ponacinaj ostrym nożem, w powstałe w ten sposób otwory wetknij oczyszczone ząbki czosnku. Następnie mięsko skrop olejem i obficie natrzyj solą, pieprzem, papryką i ulubionymi ziołami. Blaszkę zwilż nieznaczną ilością oleju i wyłóż bardzo grubo pokrojoną cebulą (najlepiej po prostu oczyszczoną cebulę pokrój na pół), na cebulowej podstawie połóż mięso i odstaw na noc do lodówki. Piecz 1,5/2 godziny (w zależności od wielkości mięsa). Po upieczeniu zmiksuj cebule wraz z powstałym tłuszczem, przełóż do rondelka, dolej pół szklanki przegotowanej wody i pół kostki rosołowej (lub dopraw solą i ewentualnie pieprzem), całość krótko zagotuj. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką. Pozostała z obiadu pieczeń świetnie nadaje się do kanapek.