Sposób przygotowania:
Aromatyczna wątróbka z suszonymi jabłkami
Wątróbkę umyć, osuszyć i powycinać żyłki i błonki. Następnie każdy kawałek pokroić w paski grubości 2 cm. Rozłożyć na dużej desce i delikatnie obsypać mąką, tak aby każdy kawałek był nią obtoczony. Cebulkę pokroić w półksiężyce i udusić na oliwie z dodatkiem masła. Posolić 1,5 łyżeczkami soli. Cebulka ma być słona, ponieważ wątróbki nie będziemy solić prawie wcale. Kiedy zmięknie dodać majeranek i pieprz. Połowę suszonych jabłek pokroić w cienkie paseczki. Wszystkie dodać do cebuli i dusić kilka minut, aż zmiękną. Na osobnej patelni rozgrzać oliwę. Na bardzo mocno rozgrzaną przełożyć wątróbkę, rozłożyć tak, by równomiernie dotykała dna i nie mieszając smażyć przez kilka minut. Żeby uniknąć pryskania oliwy, a wątróbka ma to do siebie, że pryska, przykryjmy patelnię kawałkiem papieru do pieczenia. Po upływie kilku minut wymieszać wątróbkę, tak by przypieczoną stroną była do góry. Ponownie zakryć pergaminem. Kiedy zauważymy, że nie jest już różowa, surowa, a jej boki ładnie się przyrumieniły, dodajemy do niej cebulę z jabłkami. Dobrze mieszamy i dusimy razem przez kilka minut. Po tym czasie wątróbka jest gotowa. W razie potrzeby można ją lekko posolić. Uwaga! nie wolno solić wątróbki w trakcie przygotowania bo zrobi się twarda. To właśnie dlatego solimy jedynie cebulę.
bartekgrucha
Jazzowe Smaki
KURNICZEK
Jazzowe Smaki