Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Aromatyczne curry z piersią z kurczaka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pełne aromatycznych przypraw curry z pierscią z kurczaka. Doskonale rozgrzeje w chłodne dni.

Aromatyczne curry z piersią z kurczaka

Składniki:

Aromatyczne curry z piersią z kurczaka

 

  • 70 dag piersi z kurczaka

 

  • 2 średnie cebule

 

  • 1 papryczka chili

 

 

 

  • pęczek natki pietruszki

 

 

  • 3 łyżki masła klarowanego

 

 

 

  • 1 łyżka mielonego kuminu

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Aromatyczne curry z piersią z kurczaka
Pierś z kurczaka dokładnie oczyszczamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w cienkie paski o długości max 1,5 cm lub w drobną kostkę. Jogurt naturalny mieszamy z mielonym kuminem, kurkumą oraz sokiem z limonki. Dprawiamy odrobiną soli, pieprzem cayenne oraz czarnym pieprzem. Marynatą zalewamy pierś z kurczaka. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 30-40 minut. Papryczkę chili myjemy, przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy ziarenka. Drobno siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki talarków.

Obrany czosnek siekamy w drobną kostkę. Imbir obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kardamon rozgniatamy, usuwamy łupinki. Ziarenka kardamonu wrzucamy do moździerza wraz z gorczycą i goździkami, rozgniatamy dokładnie. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Wsypujemy przyprawy z moździerza i smażymy przez około 60 sekund.

Wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, a po 2 minutach posiekaną papryczkę chili oraz imbir. Dokładnie mieszamy. Na drugiej patelni podgrzewamy olej. Wrzucamy kurczaka z marynatą, chwilę podsmażamy. Łyżkę mąki mieszamy w szklance wody, wlewamy do kurczaka. Dorzycamy podsmażone warzywa z przyprawami i gotujemy na wolnym ogniu około 5-6 minut.

Jeśli mięso nie jest dostatecznie miękkie, wydłużamy nieco czas smażenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Natkę pietruszki dokładnie płuczemy, drobno siekamy. 2 łyżki natki zostawiamy do dekoracji, a resztę dodajemy mięsa. Curry z kurczaka podajemy z ryżem, posypane odrobiną natki pietruszki.