Sposób przygotowania:
Aromatyczne curry z piersią z kurczaka
Pierś z kurczaka dokładnie oczyszczamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w cienkie paski o długości max 1,5 cm lub w drobną kostkę. Jogurt naturalny mieszamy z mielonym kuminem, kurkumą oraz sokiem z limonki. Dprawiamy odrobiną soli, pieprzem cayenne oraz czarnym pieprzem. Marynatą zalewamy pierś z kurczaka. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 30-40 minut. Papryczkę chili myjemy, przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy ziarenka. Drobno siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki talarków.
Obrany czosnek siekamy w drobną kostkę. Imbir obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kardamon rozgniatamy, usuwamy łupinki. Ziarenka kardamonu wrzucamy do moździerza wraz z gorczycą i goździkami, rozgniatamy dokładnie. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Wsypujemy przyprawy z moździerza i smażymy przez około 60 sekund.
Wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, a po 2 minutach posiekaną papryczkę chili oraz imbir. Dokładnie mieszamy. Na drugiej patelni podgrzewamy olej. Wrzucamy kurczaka z marynatą, chwilę podsmażamy. Łyżkę mąki mieszamy w szklance wody, wlewamy do kurczaka. Dorzycamy podsmażone warzywa z przyprawami i gotujemy na wolnym ogniu około 5-6 minut.
Jeśli mięso nie jest dostatecznie miękkie, wydłużamy nieco czas smażenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Natkę pietruszki dokładnie płuczemy, drobno siekamy. 2 łyżki natki zostawiamy do dekoracji, a resztę dodajemy mięsa. Curry z kurczaka podajemy z ryżem, posypane odrobiną natki pietruszki.
Obrany czosnek siekamy w drobną kostkę. Imbir obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kardamon rozgniatamy, usuwamy łupinki. Ziarenka kardamonu wrzucamy do moździerza wraz z gorczycą i goździkami, rozgniatamy dokładnie. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Wsypujemy przyprawy z moździerza i smażymy przez około 60 sekund.
Wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, a po 2 minutach posiekaną papryczkę chili oraz imbir. Dokładnie mieszamy. Na drugiej patelni podgrzewamy olej. Wrzucamy kurczaka z marynatą, chwilę podsmażamy. Łyżkę mąki mieszamy w szklance wody, wlewamy do kurczaka. Dorzycamy podsmażone warzywa z przyprawami i gotujemy na wolnym ogniu około 5-6 minut.
Jeśli mięso nie jest dostatecznie miękkie, wydłużamy nieco czas smażenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Natkę pietruszki dokładnie płuczemy, drobno siekamy. 2 łyżki natki zostawiamy do dekoracji, a resztę dodajemy mięsa. Curry z kurczaka podajemy z ryżem, posypane odrobiną natki pietruszki.
zbysiowa
rozmarzona.marzena
mysza75