Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Cielęce flaczki z krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Długo twierdziłam, że nie zjem już chyba w życiu flaczków, ale te- przygotowane podczas weekendowych warsztatów były pyszne

Cielęce flaczki z krewetkami

Składniki:

Cielęce flaczki z krewetkami

 

Sposób przygotowania:

Cielęce flaczki z krewetkami
W garnku zagotowujemy około 5 szklanek wywaru wołowego, dodajemy kość wołową, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty oraz połowę obranych, umytych i pokrojonych w 3-4 cm słupki warzyw. Gotujemy 20 minut. W tym czasie flaczki kroimy w cienkie paseczki, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 10 minut, odcedzamy. Wywar przecedzamy, dodajemy pozostałe warzywa i gotujemy na wolnym ogniu. Krewetki czyścimy, przecinamy wzdłuż na pół lub pozostawiamy w całości. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła z odrobiną oleju lub masło klarowane i przesmażamy pocięte flaczki. Po 2 minutach dodajemy krewetki i gdy zrobią się różowe, dorzucamy je do wywaru. W razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę wywaru. Doprawiamy do smaku roztartym w dłoniach majerankiem, imbirem, solą, pieprzem i chili, gotujemy jeszcze kilka minut.