cherrycola

cherrycola

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Aromatyczny gulasz wieprzowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny gulasz mojej mamy! polecam!

Aromatyczny gulasz wieprzowy

Składniki:

Aromatyczny gulasz wieprzowy

 

  • 2 kg łopatki wieprzowej
  • 3 duże cebule
  • bulion ( może być z kostki)
  • sól/ pieprz
  • 100ml śmietany kremowki
  • łyżka mąki
  • olej

Sposób przygotowania:

Aromatyczny gulasz wieprzowy
Cebulę kroimy w kostkę, rumienimy na klarowanym maśle, margarynie bądź oleje (jak kto woli;)), delikatnie solimy aby puściła sok. Mieso myjemy, kroimy w kostkę ( im mniejsza tym szybciej będzie miekka), wrzucamy do zrumienionej cebuli. podsmażamy przez krotka chwilę, nastepnie zalewamy bulionem, tak aby całe mięso było przykryte. Całość musi sie dusic ok 2 godzin ( nalezy sprawdzać twardość mięsa). Gdy wieprzowina bedzie miękka dodajemy śmietane rozrobiona z łyzką mąki. Aby nie powstały grudek, trzeba dodac troche ciepłego płynu do śmietany i szybko wymieszać. W ten sposób powstaje kremowy sos, jego gęstość można modyfikowac za pomocą mąki. Całość doprowadzamy do wrzenia, po czym doprawiamy wedle uznania, w przypadku mojej mamy jest to sól i pieprz. Podawać z ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty. Smacznego!