Sposób przygotowania:
Aromatyczny kurczak po chińsku
Kurczaka umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Następnie podzielić na porcję, natrzeć solą i przyprawami: zmielonym cynamonem, zielem angielskim, dodać łyżkę sosu chili z czosnkiem Tao Tao, po czym wymieszać razem z posiekaną skórką od pomarańczy, posiekaną cebulą. Na koniec skropić sosem sojowym Tao Tao, sosem imbirowym Tao Tao i wódką. Przyprawionego kurczaka odstawić pod przykryciem na 8 godzin, najlepiej na noc. Olej rozgrzać w głębokiej patelni, albo garnku. Utrzymując duży ogień, kładziemy porcję kurczaka na gorącym oleju. Porcję z kurczaka smażyć na złoty kolor około 8 minut, na koniec posypać majerankiem. Można podawać z kaszą gryczaną, albo gotowanym ryżem.
przysmak