Smak Monika

Smak Monika

Szef Kuchni
[Przepisów: 77]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Aromatyczny kurczak po chińsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kurczak aromatycznie smakuje z sosem sojowym i imbirowym i przyprawami.

Aromatyczny kurczak po chińsku

Składniki:

Aromatyczny kurczak po chińsku

 

  • 1 kurczak
  • 3 łyżki sosu sojowego Tao Tao
  • 1 łyżka sosu imbirowego Tao Tao
  • 1 łyżka sosu chili z czosnkiem Tao Tao
  • 1 łyżka soli
  • ½ łyżka przypraw:
  • ( zmielony cynamon, ziele angielskie)
  • 1 łyżka posiekanej skórki od pomarańczy
  • 1 łyżka posiekanej cebuli
  • 1 łyżka wódki
  • olej do głębokiego smażenia
  • 1 łyżka majeranku

 

Sposób przygotowania:

Aromatyczny kurczak po chińsku
Kurczaka umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Następnie podzielić na porcję, natrzeć solą i przyprawami: zmielonym cynamonem, zielem angielskim, dodać łyżkę sosu chili z czosnkiem Tao Tao, po czym wymieszać razem z posiekaną skórką od pomarańczy, posiekaną cebulą. Na koniec skropić sosem sojowym Tao Tao, sosem imbirowym Tao Tao i wódką. Przyprawionego kurczaka odstawić pod przykryciem na 8 godzin, najlepiej na noc. Olej rozgrzać w głębokiej patelni, albo garnku. Utrzymując duży ogień, kładziemy porcję kurczaka na gorącym oleju. Porcję z kurczaka smażyć na złoty kolor około 8 minut, na koniec posypać majerankiem. Można podawać z kaszą gryczaną, albo gotowanym ryżem.