VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Aromatyczny kurczak w ziołach i cytrynie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zdrowy i kolorowy obiad do przygotowania w kilka chwil. Kurczak ma wyrazisty posmak pietruszki, lubczyku i cytryny.

Aromatyczny kurczak w ziołach i cytrynie

Składniki:

Aromatyczny kurczak w ziołach i cytrynie

 

  • 500 g fileta z piersi kurczaka
  • Liść lubczyku
  • Natka pietruszki (suszona)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 żółta papryka
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 300 g bukietu warzyw (mrożony brokuł, kalafior i marchewka)
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • Sól
  • Pieprz
  • Słodka czerwona papryka
  • 250 g makaronu świderki (fusilli)

Sposób przygotowania:

Aromatyczny kurczak w ziołach i cytrynie
Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyku i natką pietruszki (suszoną). Wlewamy sok z cytryny. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 15 minut.

Po tym czasie mięso wkładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Gdy zmieni kolor dodajemy pokrojoną w kosteczkę żółtą paprykę, przekrojone na pół pomidorki i posiekana natkę pietruszki.

Dodajemy bukiet warzyw. Dusimy pod przykryciem kilka minut. Wlewamy bulion, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.

Dusimy do miękkości warzyw. Podajemy z ugotowanym do miękkości makaronem.

Tagi:

danie mięso