Sposób przygotowania:
Aromatyczny pieczony kurczak
Kurczaka, myjemy i nacieramy solą, pieprzem,1 łyżką tymianku i pieprzem cayenne (bardzo ważne żeby kurczak miał temperaturę pokojową). W garnku topimy masło. Do wnętrza wkładamy 1 obraną cebulę, cytrynę pokrojoną w ćwiartki, rozmaryn i resztę tymianku. Związujemy nóżki. Marchewkę kroimy na ok. 4 części i układamy ją w naczyniu żaroodpornym (można użyć kratki do naczyń żaroodpornych). Piekarnik włączamy na 190 stopni. Kurczaka kładziemy na jednym boczku (na wcześniej ułożonych marchewkach), polewamy połową roztopionego wcześniej masła i pieczemy przez 25 minut. Następnie obracamy na drugi bok, polewamy pozostały masłem i wkładamy na następne 25 minut. Po tym czasie obracamy kurczaka na brzuszek i pieczemy przez 45-50 minut. Kurczak jest gotowy do podania! Bon apettit!