Sposób przygotowania:
Aromatyczny pieczony schabik
Mięso umyć,osuszyć dokładnie. Nadmiar tłuszczu odkroić. Naciąć mięso na głębokości około 2-3 mm, ciąć od brzegu do brzegu po skosem,a potem w drugą stronę tworząc coś na kształt rombów lub kwadratów. Natrzeć mięso porządnie solą uważając aby sól dobrze weszła w nacięcia. Do miseczki wsypać przyprawę do wieprzowiny,suszony cząber oraz cukier. Jagody jałowca zmiażdżyć trzonkiem noża a potem jeszcze posiekać. Wrzucić do miseczki z przyprawami. Dodać 2 łyżki oleju i dokładnie wymieszać. Powstałą mieszanką natrzeć mięso z każdej strony i dobrze natrzeć w nacięciach. Przełożyć do pojemnika próżniowego,odessać powietrze i odłożyć do lodówki na 36 godzin. Po wskazanym czasie obsmażyć mięso z każdej strony na roztopionej margarynie. Piekarnik nagrzać do 200 st. Naczynie żaroodporne lub do zapiekania wysmarować olejem (szczególnie dno) i przełożyć do niego obsmażone mięso. Wstawić do piekarnika. Po około 10 minutach zwiększyć temperaturę do 225 st. Po kolejnych 15 minutach ponownie zmniejszyć do 200 st i przykryć folią aluminiową (matowym do góry) i piec jeszcze około 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić mięso do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!