Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Aromatyczny piernik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Piernik z miodem to klasyczne, bardzo smaczne i aromatyczne ciasto. Upieczony piernik można przełożyć konfiturą, powidłami lub marmoladą.

Aromatyczny piernik

Składniki:

Aromatyczny piernik

 

  • 1 szklanka miodu
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szkl cukru
  • 5 dag masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • lukier biały
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Aromatyczny piernik
Do garnka wsypać cukier, dodać masło, miód i podgrzać, zdjąć z ognia, ostudzić. Do wystudzonej masy dodać jajka, rozpuszczoną w mleku sodę, mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i kakao. Miksować przez 10 minut. Następnie ciasto wylać do wyłożonych papierem do pieczenia 2 foremek keksowych i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40-50 minut w temp 170 stopni. Upieczone, zimne ciasto polukrować i ozdobić płatkami migdałowymi.