iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Aroniowiec z kremem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo lubię aronię, mam dużo przetworów z jej wykorzystaniem. Dodana do ciasta smakuje wyśmienicie, do tego jest bardzo zdrowa.

Aroniowiec z kremem

Składniki:

Aroniowiec z kremem

Biszkopt

  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 6 jajek,
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki kakao.

Masa

  • 1 słoik powideł aronii,
  • 1 szklanka soku z aronii,
  • 1 litr śmietany 35%,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 2 małe serki homogenizowane waniliowe,
  • polewa czekoladowa.

Sposób przygotowania:

Aroniowiec z kremem

ETAP 1:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier, piana ma być błyszcząca. Dodajemy po jednym żółtku ubijająca dalej. Mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao, wsypujemy do masy jajecznej, mieszamy łopatką, dodajemy olej. Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o długości około 35 cm. Pieczemy biszkopt przez 40 minut w temp. 170 stopni. Zdejmujemy ze spodu papier do pieczenia, gdy ciasto wystygnie to dzielimy na dwie części za pomocą nitki.

Żelatynę moczymy w małej ilości wody, podgrzewamy do czasu rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serki. Wlewamy chłodną, ale nie zimną żelatynę. Spody nasączamy sokiem aroniowym. Układamy pierwszy w blaszce, smarujemy połową dżemu, wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim spodem, smarujemy dżemem i wykładamy resztę kremu.

Dekorujemy polewą czekoladową.