misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasteczka i desery Michaeli

Aspirynki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Proste w swej formie ale niezwykle aromatyczne ciasteczka im mniejsze tym lepsze do kawy lub herbaty...

Aspirynki

Składniki:

Aspirynki

 

 

  • LUKIER
  • 1-2 białka
  • cukier puder
  • kwasek cytrynowy do smaku

 

Sposób przygotowania:

Aspirynki
Mąkę przesiewamy i dodajemy zimne masło, siekamy nożem aż mąka z masłem połączy się tworząc dosyć duże okruszki. Dodajemy pozostałe składniki ciasta i szybko zagniatamy. Formujemy kulkę i zawijamy w folię oraz schładzamy w lodówce przez co najmniej 2 godziny.      

Przygotowujemy lukier ucierając białko z taką ilością cukru pudru żeby miał konsystencję lukru do dekoracji ciastek (nie spływał). Do smaku dodajemy kwasek cytrynowy.         

Schłodzone ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma kawałkami folii na około 4 mm grubości i wycinamy drobne kółeczka. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej pergaminem i smarujemy lukrem starając się aby lukier nie spływał z ciasteczek. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

SMACZNEGO!

Tagi:

ciasto