Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Atun a la riojana - tuńczyk w pomidorach

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tuńczyka umyć, pokroić na dość duże kawałki. W garnku zagotować wodę,

Atun a la riojana - tuńczyk w pomidorach

Składniki:

Atun a la riojana - tuńczyk w pomidorach

 

  • 75 dag świeżego tuńczyka
  • 5 pomidorów
  • 1 słoik czerwonej obranej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 filiżanka bulionu warzywnego
  • 2 filiżanki oliwy
  • sól

Sposób przygotowania:

Atun a la riojana - tuńczyk w pomidorach
Tuńczyka umyć, pokroić na dość duże kawałki. W garnku zagotować wodę, włożyć rybę, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok 3 minut. Następnie rybę wyjąć i osączyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i razem z apryką chwilę pogotować w oddzielnym rondelku. Przetrzeć przez sitko lub przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pomidory i paprykę, oprószyć solą i podgrzewać około 5 minut. Całość podlać bulionem, włożyć rybę i dusić kolejne 15 minut.