SUPERPRZEPIS

Autentyczny Bison Burger amerykański

  • 2
  • Polpal
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Autentyczny Bison Burger amerykański Więcej zdjęć (5)

Hamburger z mielonego bizona - bison burger.

Składniki:

Autentyczny Bison Burger amerykański

 

  • 1 funt (453 g) mielonego mięsa z bizona
  • 1 cebula
  • 4 plasterki sera amerykańskiego
  • 4 plasterki sera szwajcarskiego
  • 1 lub 2 pomidory
  • 1 koszerny ogórek koprowy
  • sałata rzymska
  • malutkie ogórki konserwowe koprowo-czosnkowe
  • sól i pieprz do smaku, masło
  • bułki kajzerki i zwykłe bułki do hamburgerów

Sposób przygotowania:

Autentyczny Bison Burger amerykański
Zacznijmy od tego, że każdy hamburger zrobiony w Ameryce jest z tej racji hamburgerem autentycznym ale - ilu kucharzy tyle różnych hamburgerów. Jest jednak typowo amerykański sposób robienia hamburgera - używa się mięso mielone z reguły z dużą zawartością tłuszczu (20 do 27%) ale od indywidualnego upodobania każdy rodzaj mielonego wołowego jest ok czy tak jak tym razem - mielone z bizona. Wołowe to reguła ale każdy rodzaj mielonego może być - wtedy np. jest chicken burger z mielonego kurczaka, lamb burger z jagnięciny, turkey burger z indyka, pork burger z wieprzowiny, ostrich burger ze strusiny (mięso ze strusia) itd. itp.



Jeśli mięso mielone jest z małą zawartością tłuszczu to dobrze jest dodać trochę masła, żeby burger był bardziej soczysty. Z mięsa uformować hamburgery tak tylko, żeby się mięso razem trzymało nie ugniatając je zbytnio i zrobić dołeczki pośrodku (jak na zdjęciu) wtedy burger po usmażeniu będzie płaski, posolić obficie i popieprzyć na wierzchu z każdej strony.



Według amerykańskich miar i wag z 1 funta (453 g) wychodzą 4 hamburgery, ale można też zrobić większe lub mniejsze. Niektórzy dają sól i pieprz do mięsa przed wymieszaniem, czasem inne przyprawy np. sos worcestershire czy ser pleśniowy ale w żadnym wypadku nie dodaje się jajek, bułki tartej czy namoczonej w mleku bo to już nie hamburger tylko pieczeń czy pulpety.



Bułki do hamburgerów można przypiec lekko po wewnętrznej stronie a same hamburgery można upiec na grillu ale tylko wtedy gdy ktoś ma wprawę bo można stracić je w ogniu, albo usmażyć na patelni, najlepiej żeliwnej. Smażyć 4 - 6 minut z każdej strony na medium (średnio) - dłuższe smażenie wysusza za bardzo, gdy się nie ma wprawy można użyć termometru kuchennego - temperatura w środku ma osiągnąć 160 stopni F (71 C).



Po usmażeniu każdy formuje sobie hamburgera według własnego gustu - co się najczęściej spotyka to: bułkę posmarowaną majonezem, na to hamburger, na hamburger plaster lub dwa sera - ser amerykański (American cheese) plus jaki kto lubi, hamburger z serem zmienia się w cheeseburger, po polsku to ser-burger jeśli jest takie słowo, a na ser pokrojone w plastry pomidor, cebula, ogórek kiszony lub konserwowy i sałata lodowa, keczup i musztarda jeśli ktoś lubi.



Moje burgery z bizona: do mięsa dałem cienki plaster cebuli drobno pokrojonej, mały kawałeczek masła plus sól i pieprz, po uformowaniu burgerów wycisnąłem dołki w środku, najpierw przysmażyłem lekko posmarowane masłem bułki, potem na tej samej patelni cebulę pokrojoną w plastry z dodatkiem masła i na końcu burgery około 4 minut z każdej strony i po wyłączeniu położyłem na burgery dwa plasterki sera - jeden plaster sera amerykańskiego i jeden szwajcarskiego, żeby zmiękły. Na bułkę w kolejności kawałek sałaty rzymskiej, bison burger z serami, cebula, pomidor i plaster lub dwa koszernego ogórka koprowego, plus kilka małych ogóreczków konserwowych na boku. I taki właśnie jest autentyczny hamburger/cheeseburger czy bison burger amerykański. Smacznego!
Autentyczny Bison Burger amerykański
Jednofuntowa 453 g paczuszka mielonego bizona
Autentyczny Bison Burger amerykański
Mięso bizona doprawione solą pieprzem i małym kawałkiem masła
Autentyczny Bison Burger amerykański
Bułki kajzerki i zwykłe bułki do hamburgerów
Autentyczny Bison Burger amerykański
Uformowane burgery z bizona z dołkiem w środku