Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Autorska wersja sałatki Cesar

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

smaczna sałatka Cesar z grzankami

Autorska wersja sałatki Cesar Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Autorska wersja sałatki Cesar

 

  • 1 kapusta pekińska
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 1 pierś z kurczaka
  • 20 dag sera mozarella
  • 3-4 łyżki masła
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 kromki chleba
  • przyprawy
  • olej
  • sos do salatki Cesar

Sposób przygotowania:

Autorska wersja sałatki Cesar
Jako pierwsze przygotowujemy sos zgodnie z przepisem: https://gotujmy.pl/sos-do-salatki-cesar,przepisy,130970.html oraz masło czosnkowe do grzanek. Do masła dodajemy obarny i przecisnięty czosnek, nieco soli i pieprzu oraz roztartą w dłoniach bazylie - wszystko mieszamy.

Kapuste kroimy w grube kawałki (tak jakby w kostke) obranego pomidora oraz cebulkę również kroimy w kostkę. Ogórka lekko sparzamy, wycieramy i kroimy wraz ze skórką w cienkie plasterki - warzywa mieszamy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, smażymy na niewelkiej ilości oleju do miękkości wraz z dodatkiem przyprawy do gyrosa. Ser mozarella kroimy w średniej wielkości kostkę.

Chleb kroimy w grube kromki, a następnie w kostkę. Kawałki chleba smarujemy masłem czosnkowym, układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika na ok 15 minut w temp 180* - tak aby się zrumieniły i stały chrupkie.

Do warzyw oraz do sera dodajemy ciepłego, usmażonego kurczaka i dokładnie mieszamy, przekładamy do szklanej miski i obficie polewamy sosem (nie mieszamy).

Na sałatkę polaną sosem układamy gorące grzanki, zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Od razu po przygotowaniu podajemy sałatke do jedzenia - pyszna!
Autorska wersja sałatki Cesar
układamy gorące grzanki, zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Autorska wersja sałatki Cesar
Do warzyw oraz do sera dodajemy ciepłego, usmażonego kurczaka
Autorska wersja sałatki Cesar
Etap 3
Autorska wersja sałatki Cesar
Etap 4