k.tyczynski

k.tyczynski

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Avgolemono - tradycyjna zupa z Grecji

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjna zupa grecka przyrządzana z esencjonalnego wywaru drobiowego, jajek i cytryn, niepodobna do żadnej innej.

Avgolemono - tradycyjna zupa z Grecji Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Avgolemono - tradycyjna zupa z Grecji

 

Sposób przygotowania:

Avgolemono - tradycyjna zupa z Grecji
Do dużego garnka wrzucamy umyte udka(najlepiej podzielić je na pałki i podudzia), wsypujemy całe opakowanie włoszczyzny HORTEX liście laurowe i ziarenka pieprzu. Zalewamy wszystko zimną wodą, tak około 12 szklanek, dodajemy sól. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy półtorej-dwie godziny. Przecedzamy i do czystego wywaru(wrzącego) wsypujemy makaron, gotujemy około 12 minut. Gdy będzie już prawie gotowy łączymy roztrzepane jajka z sokiem i skórką z cytryny. Cały czas mieszając wlewamy mieszankę do zupy bardzo wolnym strumieniem. Gotujemy jeszcze 5-10 minut, aż się nieco zagęści, ale też żeby nie rozgotować orzo (zamiast niego możemy wziąć zwykły ryż). Podajemy razem z mięsem kurczaka, na którym gotował się wywar i z posiekaną natką pietruszki. Smacznego.
Avgolemono - tradycyjna zupa z Grecji
Zamiast się męczyć z obieraniem warzyw wystarczy otworzyć paczkę i wrzucić pokrojoną włoszczyznę, która odda więcej smaku.
Avgolemono - tradycyjna zupa z Grecji
Wywar nie musi być klarowny, bo i tak zostanie
Avgolemono - tradycyjna zupa z Grecji
Żeby jajka się nie ścięły od cytryny należy je przedtem dokładnie roztrzepać.