Michaś1916

Michaś1916

Kucharz
[Przepisów: 13]

Baba bakłażanowa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybko,łatwo i przyjemnie.

Baba bakłażanowa

Składniki:

Baba bakłażanowa

 

 

Sposób przygotowania:

Baba bakłażanowa
Bakłażany pokroić wzdłuż, posolić i obsmażyć na patelni. Następnie odsączyć na ręczniku papierowym. Wszystkie plastry układamy w misce tak aby brzegi wystawały trochę na zewnątrz.Do środka wkładamy doprawione mięso mielone i zakrywamy końcówkami bakłażana. Pieczemy w piecu 200C ok.30 minut. W międzyczasie robimy sos ze świeżych pomidorów.Pomidory polewamy wrzątkiem i hartujemy w zimnej wodzie,obieramy ze skórki,rozdrabniamy przy użyciu blendera.Przyprawiamy solą,pieprzem,oregano.Po wyjęciu baby z pieca wykładamy na talerz, polewamy obok sosem i dekorujemy ziołami.