zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Baba drożdżowa 4

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Baba drożdżowa na Wielkanoc

Baba drożdżowa 4

Składniki:

Baba drożdżowa 4

 

 

Sposób przygotowania:

Baba drożdżowa 4
Zrobić rozczyn z ciepłego mleka i drożdży o gęstości śmietany. Żółtkajajko ubić z cukrem, masło roztopić. Gdy rozczyn podrośnie, wlać go do mąki. Dodać ubite z cukrem jajka, sól i dobrze wyrobić ciasto. Pod koniec wlać roztopiony i wystudzony tłuszcz i ponownie wyrobić ciasto. Dodać rodzynki i odstawić ciasto, aby urosło. Formę babkową wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem (3/4 formy). Zostawić do wyrośnięcia. Piec ok. 40 min. w temp. 180.st

Tagi:

jajko jajka