aqua65

aqua65

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 331]

Baba drożdżowa z rodzynkami wg aqua65

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

moja najlepsza baba drożdżowa z rodzynkami

Baba drożdżowa z rodzynkami wg aqua65

Składniki:

Baba drożdżowa z rodzynkami wg aqua65

 

  • 1 kg maki
  • 30 dkg cukru
  • 1 l stopionego masła
  • 15 żółtek
  • 1/2 l mleka
  • 8 dkg drożdży
  • pół kieliszka rumu
  • 5 dkg migdałów
  • 15 dkg rodzynków
  • skórka pomarańczowa
  • pół laski wanilii
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • sól

Sposób przygotowania:

Baba drożdżowa z rodzynkami wg aqua65
3/4 szklanki mąki zaparzyć 1/2 szklanki wrzącego mleka po ostudzeniu dodać drożdże i trochę mąki i pozostawić do wyrośnięcia żółtka utrzeć z cukrem do białości i wymieszać z rozczynem dodać resztę mąki szczyptę soli masło i wyrobić ciasto dolewając mleka na końcu dodać rodzynki pokrojone migdały i zapachy ciasto włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem napełniając ją do 1/3 wysokości gdy wyrośnie piec ok 1 godziny w gorącym piekarniku. smacznego

Tagi:

mak