paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

Baba kawowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

pyszny smak zauroczy każdego

Baba kawowa

Składniki:

Baba kawowa

 

  • 40 dag cukru
  • 25 dag mąki
  • 25 dag margaryny
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie cukry wanilinowego
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść rodzynek i migdałów

 

Sposób przygotowania:

Baba kawowa
Cytrynę bardzo dokładnie myjemy i ścieramy z niej skórkę. Kawę zalewamy 250 ml wrzącej wody. Cukier wraz z margaryną ucieramy na jednolitą, puszystą masę. Dodajemy do niej jajka, ciągle mieszamy. Do składników dodajmy kawę, mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny, kakao i rodzynki z migdałami. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Powstałe ciasto wlewamy do formy i pieczemy ok 1.5 godziny w 180C

Tagi:

jajko kawa jajka